Ο Ροδοσταυρισμός έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα, αν και ως κίνημα και φιλοσοφία δεν είχε αυτό το όνομα. Οι πηγές του είναι Ερμητικές. Τον βρίσκουμε μέσα στο φιλοσοφικό περιβάλλον της Εσωτερικής αναζήτησης που ξεκίνησε με τον Γνωστικισμό και τον Ερμητισμό και την Δυτική εσωτερική παράδοση με τις ανεξάντλητες πηγές της, τις αξίες, τις γνώσεις και τα ιδανικά, μέσω των οποίων επιζητά την Μυητική πραγμάτωση. Δεν έχει καμμία σχέση με θρησκευτική ή πολιτική οργάνωση. Είναι ο προαιώνιος και διαχρονικός θεματοφύλακας της Μυσταγωγικής Παράδοσης. Ως θεσμός έδωσε τις βασικές του αρχές στους πρόδρομους του Ελευθεροτεκτονισμού, αν και ο τελευταίος δεν διατήρησε επαρκώς και σε όλες του τις μορφές, τον Μυσταγωγικό Παραδοσιακό του χαρακτήρα. Παρ’όλα αυτά σήμερα υπάρχουν (λίγοι δυστυχώς) «Παραδοσιακοί» Τεκτονικοί Οργανισμοί οι οποίοι εργάζονται και διατηρούν τις βασικές αρχές της Μυσταγωγικής Παράδοσης.

Ο Ροδοσταυρισμός έχει ως στόχο του την εξέλιξη της ανθρωπότητας μέσα από την ανάπτυξη όλων των δυνατοτήτων του κάθε ανθρώπου. Δίδει τη δυνατότητα σε κάθε άνθρωπο να ζήσει σε αρμονία με τις δημιουργικές, κοσμικές δυνάμεις επιτυγχάνοντας υγεία, ευτυχία και γαλήνη.

H Εταιρία των «Αγνώστων Φιλοσόφων» ή αλλιώς «Εταιρία των Κοσμοπολιτών», και οι «Εκλεκτοί Κοέν» του Μαρτίνες ντε Πασκουαλλύ διατήρησαν τις Ροδοσταυρικές δοξασίες και από αυτές τις οργανώσεις προήλθε αργότερα ο «Μαρτινισμός». Έτσι συνοπτικά, ο Παραδοσιακός Τεκτονισμός και ο Μαρτινισμός διατηρούν τις Ροδοσταυρικές Δοξασίες. Τάγματα που έφεραν τον τίτλο του Rose+Croix, εμφανίσθηκαν κατά τον 14ο αιώνα, ως κληρονόμοι (σύμφωνα με τον Αλχημιστή Michael Maier 1568–1622) Κολεγίων Πυθαγορείων, Αιγυπτίων, Ινδουϊστών, Ευμολπιδών της Ελευσίνας, Βραχμάνων, Μάγων της Περσίας, Γυμνοσοφιστών της Αιθιοπίας και Αράβων. Στην Φλωρεντία κατά τον 17ο αιώνα υπήρξε ένα «Τάγμα των Μάγων», αποσχισμένο τους Αδελφούς R+C κατά τον 15ο αιώνα.

Όπως αναφέρει ο Jean-Pierre Giudicelli de Cressac Bachelerie, Γάλλοι Ναΐτες που κατέφυγαν διωκόμενοι στην Αγγλία, όταν επέστρεψαν μέσω της νήσου Mull, ίδρυσαν στις 3 Δεκεμβρίου 1316 το Τάγμα των «Πρεσβυτέρων Αδελφών του Rose+Croix» ή «FAR+C». Επίσης έχουν καταγραφεί αναφορές και για άλλα Τάγματα Ροδοσταύρων, για τα οποία όμως δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες.

Στο Βυζάντιο υπήρξε Ροδοσταυρική παρουσία και μυητική δραστηριότητα, κατά την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου και νωρίτερα. Το Τάγμα των «Αδελφών της Ανατολής» υπήρξε μυητικό Τάγμα που συστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1090 υπό την αιγίδα του Αυτοκράτορα Αλεξίου Κομνηνού. Από το Τάγμα αυτό προήλθε μία μυστική και μυστικιστική Αδελφότητα, το Τάγμα των «Αγνώστων Φιλοσόφων». Στην γενεαλογία αυτού του Τάγματος είχαν προηγηθεί ο Ερρίκος Κούνραθ (συγγραφέας του «Αμφιθεάτρου της Αιώνιας Σοφίας»), ο Ερρίκος Σήθων ο κοσμοπολίτης, ο μαθητής του Σεντιβόγκιους, ο δούκας Σαξώνιος Κομνηνός και ο Ιάκωβος Μπαίμε. Σε αυτήν την Αδελφότητα, μυήθηκε ο Louis Claude de Saint Martin.  Την ίδια εποχή συναντάμε κι άλλο Τάγμα R+C, του οποίου η καταγωγή χάνεται μέσα στην αχλύ των μύθων. 

Η "δημόσια" εμφάνιση των πρώτων Ροδοσταύρων συνέβη το 1614 όταν κυκλοφόρησε το μανιφέστο «Fama Fraternitatis», μιας άγνωστης μέχρι τότε Αδελφότητας του Ρόδου και του Σταυρού. Λίγο αργότερα ακολούθησε ένα άλλο μανιφέστο με τίτλο «Confessio Fraternitatis R+C» ή «Ομολογία της Αδελφότητας των Ροδοσταύρων». Σε αυτά τα κείμενα, οι συγγραφείς τους μιλούσαν για μία μεταρρύθμιση ολόκληρου του κόσμου, τη σύνθεση όλων των Γνήσιων Φιλοσοφικών ρευμάτων για την άνθιση μιας νέας εποχής πνευματικής επανάστασης. Το 1616 έκανε την εμφάνισή του άλλο ένα βιβλίο ανώνυμου συγγραφέα με τίτλο «Οι Χυμικοί Γάμοι του Κρίστιαν Ροζενκρόϋτς». Θεωρήθηκε ότι ανήκε στον Βαλεντίν Αντρέα ο οποίος βάσισε το έργο του στον γάμο του Φρειδερίκου του Ε’ Πρίγκηπα τη Ρηνανίας με την Ελισάβετ Στιούαρτ κόρη του Ιάκωβου του Α’ της Αγγλίας. Οι αλλαγές που συνέβησαν στην Ευρώπη της εποχής εκείνης συνέβαλαν στην διαμόρφωση του περιβάλλοντος που ενέπνευσε τον Διαφωτισμό. Στον Διαφωτισμό συντάχθηκαν αργότερα οι Ροδόσταυροι, οι Αλχημιστές κ.α.

Συναντάμε αργότερα το Αόρατο Κολέγιο των Ροδοσταύρων, το οποίο πήρε επίσημη μορφή και αποτέλεσε τον πρόδρομο της σημερινής Βασιλικής Εταιρίας του Λονδίνου. Τέθηκε υπό την αιγίδα του Ιάκωβου του Α’ της Αγγλίας. Τότε όμως, αποτελούσε τον πρώτο οίκο ελεύθερης επιστήμης, κάτι που αργότερα χάθηκε, αφού εγκαταλείφθηκε ο Εσωτεριστικός του προσανατολισμός. Μετά τον πρώτο της πρόεδρό του, τον Τέκτονα και Αλχημιστή Ρόμπερτ Μόρεϋ, ανέλαβε ο Ισαάκ Νεύτων.

Μέσω του Ροδοσταυρισμού βρήκε σάρκα και οστά η Ερμητική Παράδοση συμβάλλοντας στην εξέλιξη του Δυτικού κόσμου. Χαρακτηριστικά κάποιοι σύγχρονοι Εσωτεριστές έγραψαν: «ο Ροδοσταυρισμός είναι μία έκρηξη της πανάρχαιης Εσωτερικής Παράδοσης».

Σήμερα συναντάμε τον Ροδοσταυρισμό και την Ροδοσταυρική κοσμοθεωρία στους υψηλούς βαθμούς του Παραδοσιακού Τεκτονισμού καθώς και του Μαρτινισμού.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

www.rosecroix.gr